• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rehabilitacijski pilates 50+

ID-100233963

Grupa je namjenjena dvjema skupinama klijenata: 
Prvi su u dobi od 50-te godine života na više kako bi prevenirali osteoporozu i druge probleme lokomotornog sustava te omogućili vitalnost tijela i duha u zrelim godinama života. 
Druga skupina su mladi ljudi sa problemima ili bolovima u kralježnici zbog kojih osjećaju strah od priključivanja nekoj drugoj grupi vježbi, ili su već vježbali u raznim rekreativnim grupama ali su zbog svog stanja morali izbjegavati veći dio vježbi što dovodi do osjećaja da takav polovičan trening nema smisla.

Ova grupa osmišljena je sa ciljem kako bi došlo do prevencije i korekcije eventualnog problema sa kralježnicom i deformiteta lolomotornog sustava. Program uključuje pilates tehniku obogaćenu stručnim vježbama pod vodstvom više fizioterapeutkinje kojima nastojimo povećati tonus mišića, opseg pokreta i fleksibilnost. Najviše pažnje posvećujemo statičkim vježbama, vježbama disanja i relaksacije te vježbama ravnoteže i koordinacije. Ukoliko se radi o nekom akutnom ili težem kroničnom stanju, savjetujemo konzultaciju sa liječnikom prije vježbi.

Što je osteoporoza i kako vježbanje može pomoći?

Osteoporoza je poremećaj gubitka koštane mase, a tipičan je za žene u postmenopauzi, te može uzrokovati frakture. Do bolesti dolazi kada osteoklasti napadaju i razgrađuju kost, a osteoblasti nisu u mogućnosti potpuno obnoviti kost, kao što je u normalnim okolnostima slučaj. Gotovo svaka četvrta žena starija od šezdeset godina boluje od osteoporoze, osim toga i muškarci mogu oboljeti od osteoporoze, iako u manjem postotku. U prevenciji osteoporoze ključnu ulogu imaju vježbe jer vježbe s opterećenjem i izometričke vježbe ubrzavaju osteoblastnu aktivnost, a time povećavaju i gustoću koštane mase.

83f44274fef842b18b387e09d7ac92eb

Zašto baš pilates?

Osnivač pilatesa bio je Joseph Hubertus Pilates. U djetinjstvu je obolio od astme i rahitisa, pa se od  tog doba bavio mišlju kako bi ojačao svoje oslabljeno tijelo. Pilates se interesirao za sve što je vezano uz trening i rehabilitaciju. Svoj program je ispočetka nazvao “umjetnost kontrole”, a kasnije ga preimenovao u “Contrology”.
Najvažnija misao vodilja bila mu je da snagom duha kontrolira tijelo i njegove pokrete. Jedan je od prvih “zapadnjaka” koji prepoznaja važnost misaono-mišićne komunikacije. “U idealnom slučaju naši mišići pokoravaju se našoj volji jer nam razum nalaže da nad našom voljom ne dominiraju refleksi naših mišića.” Joseph Pilates je bio prilično uvjeren u tezu da je čovjek onoliko star koliko je njegova kralježnica opipljiva. Čovjek star 30 godina koji je krut i “nepokretljiv” djeluje star, a onaj star 60 godina koji je “pokretljiv” i jak, djeluje mlad. Pilates je u svom programu vježbanja kombinirao vježbe snage i istezanja čime se postiže optimalna tjelesna uravnoteženost i učvršćuju najdublji mišićni slojevi koji su najodgovornija potpora koštano-zglobnih struktura. Vježbe su koncentrirane oko centra tijela kojeg naziva powerhouse, s čine ga mišići donjeg dijela trbuha, zdjelice i stražnjice. Iako ruke i noge sudjeluju u kretnjama, proces svake vježbe započinje iz centra i teče prema ekstremitetima. Slično kao kod profesionalnih plesača, pokreti postaju “podmazaniji i jednostavniji”, snažni, ali ipak elegantni i graciozni. Pilates je bio mišljenja da svaka vježba mora biti prirodna, kao što su i sve ostale aktivnosti čovjeka u svakodnevnom životu. Njegova filozofija vježbi je okrenuta prema tijelu kao cjelini. Na taj način vježbe su namjenjene cijelom tijelu, a ne samo određenom mišiću ili mišićnoj skupini.

Rade se izmometričke vježbe snaženje uz opterećenje bućicama od 1kg i elastičnim trakama, vježbe istezanja većih mišićnih skupina, posturalne vježbe za stabilnost mišića trupa, statičke vježbe otpora sa malim loptama i elastičnim trakama, vježbe koordinacije i ravnoteže sa balansnim jastučićem u ležećem položaju na trbuhu, u četveronožnom položaju i stojećem položaju. Ove vježbe smanjuju učestalost padova i prijeloma.

Kontakt telefon

+385 91 94 98 440

Radno vrijeme

Pon 09:00-13:00, 18:00-21:30
Uto 09:00-13:00, 18:00-21:30
Sri 09:00-13:00, 18:00-21:30
Čet 09:00 -13:00, 18:00-21:30
Pet 09:00 -13:00, 18:00-21:30
Sub 10:00 - 13:00
Nedjeljom zatvoreno

Click to open a larger map