Manualni tretman - Myofascial release

Myofascial release (MFR) je tehnika manualne terapije koja se koristi u rehabilitaciji kroničnih bolova u mišićima i zglobovima kao i za poboljšanje pokretljivosti, fleksibilnosti, cirkulacije krvi i limfe uzrokovanih zatezanjem fascije. To je metoda koja koristi specifičan, vrlo blag pritisak i podrazumijeva primjenu različitih vrsta pokreta kroz dodir ruku terapeuta u cilju da se eliminira bol, poveća pokretljivost i oslobodi zarobljena informacija u fascijama. Dovodi do bolje usklađenosti tijela, bez manipulacije na kostima i zglobovima kao kod kiropraktike. Povrijeđeni ili napeti mišići se rasterećuju, popravlja se protok limfe, bez istezanja i gnječenja mišića kao kod klasične masaže.

Ovi tretmani se preporučuju svima koji zbog kronične boli koriste puno lijekova, kod boli u leđima, vratu, zdjelici i svim zglobovima, kod glavobolja, kroničnih bolova zbog spazma mišića ili uklještenja živca, sportskih ozljeda, kroničnog umora, bolnih ožiljaka, anksioznih i depresivnih stanja, poboljšava pravilnog držanje tijela (kifoze i skolioze ) i poboljšava rad svih unutarnjih organa.

MFR tehnika je pokazala značajna poboljšanja kod: problema s kostima, mišićima i zglobovima, smanjenog opsega pokreta, smanjene fleksibilnosti samog tijela, adhezija (priraslica) nakon kirurških intervencija, mobilizacije ožiljaka i njihovog smanjivanja, hiper i hipo tonusa mišića, kontraktura, problema želuca i problema s probavom, problema „smrznutog ramena“, lumbalnog i cervikalnog sindroma, neuroloških poremećaja, problema s disanjem, bronhitisa i astme, stresa i sindroma kroničnog umora i dr.

Rad na fasciji podrazumijeva veliku upotrebu ruku pri tretiranju bola gdje je svaki tretman zasnovan na jedinstvenosti pokreta terapeuta i tijela klijenta. Svakom pacijentu se pristupa individualno, tretman se kreira za njegove potrebe. Koriste se različite vrste pokreta, počevši od nježnih masaža koje se izvode upotrebom samo nekoliko prstiju, do dubinskih masaža tkiva, koje su također veoma nježne, ali vrlo efikasne kod tretiranja bolova kao što je artritis ali i dubokih psihičkih trauma. Osim oslobađanja od bola, MFR pomaže pravilnom držanju tijela i povećava pokretljivost. MFR je ugodna, opuštajuća, sigurna i vrlo učinkovita manualna tehnika.

“Myo” je termin koji označava mišić, dok termin “fascija” je najlakše opisati kao elastični omotač koji se grana duž cijelog tijela – pokriva sve mišiće, tkiva, organe, kosti, ligamente i živce . Fascija je informacijski sustav tijela pa osim fizičkih podražaja skuplja i emocije, zbog čega ova manualna tehnika ima holistički pristup. Mišići i fascija čine jedno, “rade” zajedno i samo u njihovom skladu tijelo funkcionira na pravilan i zdrav način. Uslijed bilo kakvih trauma u tijelu pa i negativnih emocija i stresa, fascija postaje neelastična, što uzrokuje zatezanje, bol, stres i ograničenost pokreta. Ovi pokreti namijenjeni su opuštanju skupljene fascije i njenom vraćanju u normalno stanje.

Rezervirajte svoj termin na broj telefona 091 949 8440 ili e-mailom na dajana-fizio@hotmail.com

Kontaktirajte nas