Pilates

Pilates je sustav vježbanja kojeg je početkom 20. stoljeća razvio Joseph Pilates. Sam tvorac ovog načina vježbanja dao mu je ime „kontrologija“, jer je vjerovao da se radi o načinu vježbanja u kojem um kontrolira mišiće. Prvi pilates studio otvoren je 1926. godine u New Yorku.

Pilates se temelji na holističkom pristupu – objedinjuje 500-tinjak vježbi koje usklađuju tjelesne pokrete i disanje, tretirajući ljudski organizam kao nerazdvojnu cjelinu fizičkog i psihičkog. Svaka pilates vježba zasniva se na nekoliko osnovnih načela, a to su koncentracija, kontrola, osvješćivanje težišta u tijelu, mekoća pokreta, preciznost, disanje, mašta i intuicija. Pilates je oblik vježbanja u kojem je kvaliteta pokreta mnogo važnija od broja ponavljanja.

Redovito vježbanje pilatesa ima brojne dobrobiti, a može ga vježbati bilo tko, bilo koje dobi. Evo na koje sve načine pilates može promijeniti nabolje vaše tijelo i vaš um, i to u samo osam tjedana:

1. Nakon samo nekoliko tjedana redovitog vježbanja pilatesa vaša će se ravnoteža poboljšati, primjerice lako ćete raditi vježbe pri kojima se pokreti izvode dok stojite samo na jednoj nozi. Vjerojatno ćete se i općenito osjećati stabilniji, naročito u vježbama koje iziskuju održavanje ravnoteže. Kod pilatesa se vježbe ne temelje samo na ponavljanju, već je cilj um održavati aktivnim cijelo vrijeme.

2. Mišići u tijelu se mogu podijeliti u dvije skupine, odnosno na lokalne i globalne mišiće. Globalni su mišići bliži površini tijela i odgovorni su za velike i snažne pokrete, dok mišići smješteni dublje u tijelu i bliže kralježnici imaju suptilnije funkcije koje stabiliziraju cijelo tijelo i nazivaju se lokalnim ili stabilizatorskim. Odgovorni su za male prilagodbe u položaju kralježnice.

Mnogi položaji u pilatesu zahtijevaju da torzo ostane miran dok pomičete udove u različitim smjerovima, što potiče razvoj ravnoteže, stabilnosti i fleksibilnosti, a s vremenom i jača cijelo tijelo.

3. Starenjem naše tijelo postaje sve više ukočeno i manje fleksibilno, čime dolazi do lošeg držanja i bolova u vratu, glavi i leđima. Pilates pomaže održati fleksibilnost zglobova i aktivira kralježnicu, što može spriječiti pojavu nepravilnog držanja i popratnih tegoba.

Za razliku od drugih vježbi, pogotovo vježbi snage, pilates izdužuje mišiće. Stoga ćete se nakon nekog vremena početi osjećati višim, a možete izgubiti i višak kilograma.

4. Usredotočenost na disanje prilikom vježbanja pilatesa djeluje nevjerojatno smirujuće. Pilates dokazano smanjuje razinu stresa i snižava krvni tlak te olakšava uspavljivanje. Osim toga, može i poboljšati vaše raspoloženje s obzirom na to da uzrokuje povećano oslobađanje endorfina.

Rezervirajte svoje mjesto na broj telefona 091 949 8440 ili e-mailom na dajana-fizio@hotmail.com

Kontaktirajte nas