Ručna limfna drenaža po dr. Vodderu

Ručna limfna drenaža je manualna tehnika koja utječe na protok limfe s efektom poboljšanja psihofizičkog zdravlja, njege lica i tijela, uklanjanje posljedica stresa i relaksacije. Posebno se ističe kao anticelulitna metoda jer se poboljšava cirkulacija, eliminira višak toksina i metabolita te otklanja umor i otečenost nogu kod hipostatskih edema.

Ručna limfna drenaža djeluje na limfni sustav i njegov tok, pospješuje funkcionalnost limfnih žila, kapilara i zalistaka, koji su zbog nekih razloga onemogućeni za adekvatan rad i odvod bjelančevina i vode iz međustaničnih prostora te time eliminira i sprječava nastanak limfnog edema. Osnovna svrha ručne limfne drenaže je uspostavljanje ravnoteže među tekućinama u organizmu, a uveo ju je dr. Vodder početkom dvadesetog stoljeća.

Indikacije za ručnu limfnu drenažu:
– celulit i otečenost ruku i nogu
– edemi ruke nakon uklanjanja dojke
– edemi nogu nakon operativnih zahvata
– detoksikacija
– edemi nakon fraktura, luksacija i subluksacija
– lokalni edemi kod reumatskih oboljenja
– stres, neuroza, nesanica, vrtoglavica
– kronične mialgije i neuralgije

Kontraindikacije:
– metastaze malignih tumora
– febrilna stanja
– aktivna tuberkuloza
– tromboze
– akutne upale

Limfedem je posljedica nakupljanja tekućine i bjelančevina u međustaničnim prostorima. Pojavljivanje može biti naglo ili postepeno. Može se pojaviti na ekstremitetima, trupu, abdomenu, glavi, vratu. Limfedem je ozbiljan problem jer predstavlja dugoročne fizičke i psihosocijalne posljedice za pacijenta, nastavlja progredirati ako se ne tretira. Limfedem se klasificira kao primarni i sekundarni.

Stadiji limfnog edema:

0. stadij ili stadij latencije – subkliničko stanje bez vidljivog edema unatoč reduciranom transportnom kapacitetu limfnog sustava. Takvo stanje može potrajati mjesecima ili godinama prije nego što edem postane vidljiv. Predstavlja rizik za stvaranje limfedema.

I. ili reverzibilni stadij – karakterizira ga meki edem jer nakon pritiska prstom ostaju udubine. Ne postoje sekundarne promjene, elevacijom je moguće smanjiti edem.

II. stadij – poznat je i kao ireverzibilni limfedem. Tkivo otvrdnjava zbog čega nastaje limfostatska fibroza.

III. stadij ili limfostatska elefantijaza – u ovom stadiju ekstremno se povećava obujam.

Rezervirajte svoj termin na broj telefona 091 949 8440 ili e-mailom na dajana-fizio@hotmail.com

Kontaktirajte nas